Σε ποια περιοχή & υπό ποιες συνθήκες καλλιεργούνται τα καφεόδεντρα?
Ο καφές, το αγαπημένο ρόφημα εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει ιστορική πορεία και ξεκινά από τους τροπικούς τόπους, όπου ευδοκιμούν τα καφεόδεντρα. Σε αυτό το άρθρο, θα αναφερθούμε στη ''Ζώνη του Καφέ'' και τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη αυτών των μοναδικών φυτών.
Τα καφεόδεντρα (επιστημονικά Καφέα, Coffea) ευδοκιμούν κυρίως στη ''Ζώνη του Καφέ'', μία περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου και του Τροπικού του Αιγόκερου, η οποία εκτείνεται γύρω από τον Ισημερινό. Οι σημαντικότερες χώρες για την παραγωγή του καφέ είναι η Βραζιλία, το Βιετνάμ, η Κολομβία, η Ινδονησία και η Αιθιοπία, η οποία θεωρείται η γενέτειρα του καφέ.

Παρακάτω θα δούμε κάποιες συνθήκες που επηρεάζουν την καλλιέργεια των καφεόδεντρων:
Υψόμετρο: το μεγαλύτερα υψόμετρα παράγουν καφέδες με πιο έντονα αρώματα και πολύπλοκες γεύσεις
Θερμοκρασία: οι σταθερές θερμοκρασίες, ιδανικά μεταξύ 15°C και 24°C, είναι απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη των καφεόδεντρων
Ηλιακό φως: η ιδανική καλλιέργεια γίνεται υπό σκιά, όπου τα καφεόδεντρα προστατεύονται από την άμεση έκθεση στον ήλιο
Τύπος εδάφους: τα καφεόδεντρα ευδοκιμούν σε εδάφη με καλή αποστράγγιση, πλούσια σε οργανική ουσία και ελαφρώς όξινο pH
Στη ''Ζώνη του Καφέ'' ευδοκιμούν η Arabica και η Robusta, οι δύο κύριες ποικιλίες καφέ. Η Arabica προτιμά μεγάλα υψόμετρα, χαμηλές θερμοκρασίες, πλούσια εδάφη και σκιά, προσφέροντας καφέ με πολύπλοκες, φρουτώδεις και όξινες γεύσεις. Η Robusta αναπτύσσεται σε χαμηλότερα υψόμετρα, αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και διάφορους τύπους εδαφών, παράγοντας καφέ με έντονη, πικρή γεύση και υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη.
Στο
ΚΔΒΜ Datalabs υλοποιούμε
ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών Barista και
σεμινάριο Latte Art.