Ματιές στο Μέλλον

Ματιές στο Μέλλον

  

Το μέλλον επιφυλάσει μεγάλες αλλαγές!!!

Ποντίκι - Δαχτυλίδι

Η μικροσκοπική αυτή συσκευή που αναμένεται να κυκλοφορήσει στο προσεχές μέλλον, θα μπορεί να εκτελεί όλες τις λειτουργίες ενός ποντικιού. Το Ring Mouse θα προσαρμόζεται, όπως βλέπουμε και στην φωτογραφία δεξιά, στον δείκτη του χρήστη.

"Διαστημική" Αλληλεπίδραση

Μία πολύ παράξενη συσκευή εικονικής πραγματικότητας, της οποίας σχεδιάζεται η μελλοντική κυκλοφορία, είναι η Infosphere. Θα είναι μία συσκευή – σταθμός στην HCI, καθώς με το σφαιρικό σχήμα της θα περιβάλλει ολόκληρο σχεδόν το κορμί του χρήστη, βυθίζοντάς τον σε ένα σφαιρικό πεδίο πληροφοριών. Αναμένεται να χρησιμοποιείται σε συνεργαζόμενα εικονικά περιβάλλοντα και με φορητούς υπολογιστές.

Αναγνώριση Ομιλίας

Η τεχνολογία αναγνώρισης της ομιλίας, την οποία εξετάσαμε εκτενώς σε προηγούμενο κεφάλαιο, πιστεύεται ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα εξαλείψει τη χρήση άλλων συσκευών εισόδου, όπως είναι το πληκτρολόγιο. Όπως ήδη είπαμε, κατά την αναγνώριση ομιλίας ο χρήστης μπορεί να μιλάει στο μικρόφωνο που κρατάει ή που είναι προσαρτημένο στην οθόνη, και ο υπολογιστής μετατρέπει σε κείμενο τις ακριβείς λέξεις.  Η αναγνώριση ομιλίας θα αναπτυχθεί περαιτέρω και θα τελειοποιηθεί, καθιστώντας το πληκτρολόγιο αχρείαστο. Αναμένεται ότι μελλοντικά η αναγνώριση ομιλίας θα είναι μία από τις βασικές λειτουργίες όλων των προσωπικών Η/Υ.

Η Τηλεδιάσκεψη του Αύριο

Σε ένα πρόσφατο πείραμα, με επικεφαλής τον Ζερόμ Λανιέ, έναν από τους πατέρες της εικονικής πραγματικότητας, ερευνητές που βρίσκονταν στη Φιλαδέλφεια και στη Νέα Υόρκη προβλήθηκαν «ολοζώντανοι», και κυρίως τρισδιάστατοι, σε δύο τεραστίων διαστάσεων οθόνες. Μας θυμίζει λίγο τις γνωστές τηλεδιασκέψεις (video conferences),  με τη διαφορά ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η εικόνα είναι τρισδιάστατη και πιο αληθοφανής.

Το μυστικό κρατούν οι ψηφιακές κάμερες και οι σκοπευτές λέιζερ, οι οποίοι «κατασκοπεύουν» την κάθε κίνηση του χρήστη, καθώς και οι υπολογιστές, που με τη σειρά τους μετατρέπουν τις εικόνες σε πληροφορίες γεωμετρικής φύσης. Στη συνέχεια ταξιδεύουν στην άλλη άκρη του καλωδίου και αναπαράγονται σε εικόνες έτοιμες να προβληθούν στην οθόνη. Απαραίτητη προϋπόθεση για να δει κάποιος τις τρισδιάστατες αυτές εικόνες είναι να φοράει ειδικά τρισδιάστατα γυαλιά.

Η νέα τεχνολογία ίσως μας δώσει τη δυνατότητα στο μέλλον να ερχόμαστε σε επαφή με τους δικούς μας ανθρώπους, οι οποίοι θα βρίσκονται μπροστά μας πιο ρεαλιστικοί από ποτέ. Μάλιστα, είναι πιθανό να μπορούμε και να τους αγγίζουμε. Φυσικά, το όλο εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο. Ο λόγος είναι ότι για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της αφής απαιτούνται 1000 παλμοί το δευτερόλεπτο. H SensAble Technologies, ωστόσο, στις ΗΠΑ, δημιούργησε τον Phantom, τον πρώτο προσομοιωτή αφής (βλέπε φωτογραφία).

Όπως αναφέραμε, οι άνθρωποι με τους οποίους θα ερχόμαστε σε επαφή μέσω τηλεδιάσκεψης, θα είναι πιο ρεαλιστικοί από ποτέ. Για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστεί η συμβολή διαφόρων παραγόντων. Ένας από τους σημαντικότερους αυτούς παράγοντες, θα είναι τα ολογράμματα (holograms), τεχνολογία που υπόσχεται πολύ περισσότερα από μια απλή οπτικοακουστική επαφή σε μια τηλεδιάσκεψη. Την τηλεδιάσκεψη με ολογράμματα τελειοποιούν σήμερα οι ερευνητές του εργαστηρίου Spatial Imaging Group, στο ΜΙΤ. Θα είναι ένα είδος τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας, με μεγάλο βάθος πεδίου – ουσιαστικά, θα μπορεί να «εκπέμπει τη φυσική παρουσία». Έτσι, για παράδειγμα, καθώς ένας επιχειρηματίας θα καλημερίζει τους συνεργάτες του στην άλλη άκρη του ωκεανού, το ολόγραμμά του θα κάθεται δίπλα τους.

Ψηφιακή Όραση

Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι τυφλοί θα χρησιμοποιούν στη θέση των ματιών τους τη γλώσσα τους. Η είδηση αυτή καταφτάνει από το Πανεπιστήμιο Λουί Παστέρ, που βρίσκεται στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Εκεί μια ομάδα ερευνητών τελειοποίησε ένα σύστημα απτικής όρασης που προϋπήρχε από το 1970.

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι μία επαναστατική τεχνολογία στο πλευρό των τυφλών. Βασίζεται σε ένα ζευγάρι γυαλιά εξοπλισμένα με μικρές βιντεοκάμερες που «αιχμαλωτίζουν» εικόνες, οι οποίες με τη σειρά τους διαβιβάζονται σε έναν υπολογιστή. Στη συνέχεια μετατρέπονται σε ηλεκτρικές ώσεις και μεταδίδονται σε έναν πίνακα που αποτελείται από 144 ηλεκτρόδια. Καθώς τοποθετούνται στο στόμα και έρχονται σε επαφή με τη γλώσσα, τα ηλεκτρόδια σχηματίζουν μια ολοκληρωμένη απτική εικόνα που μπορούν να διαβάσουν οι τυφλοί.

Τι συμβαίνει όμως όταν τη θέση των εικόνων παίρνουν τα κείμενα; Η ανάγνωση σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει σε έναν υπολογιστή με τη βοήθεια ενός λογισμικού λίγο πιο αργού σε σύγκριση με το γνωστό σύστημα των τυφλών, το Μπρέιγ. Ακριβώς για αυτό το λόγο στο NIST (National Institute for Standards and Technology) των ΗΠΑ οι επιστήμονες κατασκεύασαν ήδη ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα πιο μικρό, αλλά και πιο οικονομικό από τα ήδη υπάρχοντα. Η προηγμένη αυτή συσκευή μετατρέπει σε γλώσσα Μπρέιγ ένα πλήθος ψηφιακών δεδομένων. Με αυτό τον τρόπο οι τυφλοί θα μπορούν να έχουν πρόσβαση τόσο σε ηλεκτρονικά βιβλία όσο και σε διευθύνσεις Internet.

Πολυ-οθόνες

Μια άλλη πρόταση για το μέλλον είναι το όραμα της Ideo, που βασίζεται στην τεχνολογία των υγρών κρυστάλλων. Χάρη σ’ αυτούς θα είναι δυνατή η παραγωγή οθονών με πάχος ενός φύλλου χαρτιού, οι οποίες ενδέχεται να αντικαταστήσουν τους σημερινούς υπολογιστές. Αυτές οι ηλεκτρονικές οθόνες, οι οποίες θα τοποθετούνται στο γραφείο ή θα κρέμονται στον τοίχο, θα δείχνουν βέβαια την οθόνη του υπολογιστή, όμως θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και ως οθόνες τηλεόρασης ή βιντεο-τηλέφωνα. Δικαίως, λοιπόν, θα ονομάζονται πολυ-οθόνες. Θα υποστηρίζουν τη λειτουργία πολλών χρηστών, ο καθένας από τους οποίους θα μπορεί να επιλέγει τη λειτουργία που επιθυμεί πατώντας ένα κουμπί.

Η Ψηφιακή Εποχή

Εάν σήμερα απολαμβάνουμε τα πρώτα πλεονεκτήματα της ψηφιακής εποχής, το μέλλον μας επιφυλάσσει εκπλήξεις. Η ασύρματη πραγματικότητα διαμορφώνεται συνεχώς με τη βοήθεια των ιερέων της τεχνολογίας. Σημείο αιχμής στις εξελίξεις είναι φυσικά ο προσωπικός Η/Υ, που σύντομα θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο. ’λλωστε, όπως προοιώνισε και ο πρόεδρος της γνωστής εταιρείας πληροφορικής Intel, Κρεγκ Μπάρετ, «ο Η/Υ είναι εκείνος που βρίσκεται στο κέντρο του ψηφιακού κόσμου. Ο ρόλος του θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία, αφού οι χρήστες του Internet σύντομα θα πλησιάσουν το ένα δισεκατομμύριο».

Τους υπολογιστές μας θα τους χρησιμοποιούμε πλέον με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Οι ειδικοί έχουν δημιουργήσει κιόλας το δικό τους σενάριο, το οποίο ονομάζεται PCx. Μεταφράζεται σε επέκταση του Η/Υ – ο τελευταίος θα είναι επιφορτισμένος με το να εκτελεί ένα πλήθος αποστολών. Έτσι, το μηχάνημα θα παρέχει ήχο και εικόνα μέσα από το Internet σε όλο το σπίτι, ενώ θα ενορχηστρώνει ακόμα και τη λειτουργία των υπόλοιπων ψηφιακών συσκευών, όπως το στερεοφωνικό, το MP3 player ή το DVD.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη λεγόμενη τηλε-δικτύωση (tele-webbing). Αυτό σημαίνει ότι, μεταξύ άλλων, θα μπορούμε να αγοράζουμε μέσω Internet τα βιβλία της αρεσκείας μας τη στιγμή που θα παρακολουθούμε μια εκπομπή στην οθόνη. Ο υπολογιστής, όμως, θα μεταμορφώσει σε συσκευή πολυμέσων ακόμα και την απλή τηλεόραση.

 

Πηγή: www..auth.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε ελεύθερα...