Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξαέρωση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξαέρωση

  

Διαδικασία Degas

H διαδικασία degas, δηλαδή της εξαέρωσης των φρεσκοκαβουρδισμένων κόκκων καφέ πριν μετατραπούν σε πλούσια πούδρα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εκχύλισης του καφέ, ενώ επηρεάζει σημαντικά και το αποτέλεσμα στο φλυτζάνι. Διαβάστε παρακάτω γιατί και πώς.

Σας έχει τύχει ποτέ να ρίξετε καυτό νερό σε φρεσκοαλεσμένο καφέ και αμέσως να σχηματιστούν άπειρες φυσσαλίδες στην επιφάνεια του ροφήματος; Αυτό το «φαινόμενο» ονομάζεται «bloom» (άνθιση), καθώς με την ταχύτητα που εμφανίζονται οι φυσσαλίδες στην επιφάνεια του ροφήματος μοιάζει σαν να ανθίζει.

Όταν λοιπόν παρατηρείται αυτό το φαινόμενο τότε σημαίνει ότι οι κόκκοι που χρησιμοποιήσατε δεν εξαερώθηκαν μετά το καβούρδισμά τους.

Η σημασία της εξαέρωσης

Κάτι που αρκετοί baristi δεν γνωρίζουν στο ξεκίνημά τους είναι ότι ο φρεσκοκαβουρδισμένος καφές αποβάλει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, για ένα χρονικό διάστημα. Η διαδικασία της εξαέρωσης (degas) βοηθά να απελευθερωθεί αυτή η ποσότητα πριν αλεστεί ο καφές και ξεκινήσει η διαδικασία της εκχύλισης.

Εάν το διοξείδιο του άνθρακα παραμείνει εγκλωβισμένο μέσα στους κόκκους του καφέ, τότε όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία της εκχύλισης και το καυτό νερό έρθει σε επαφή με τους φρεσκοαλεσμένους κόκκους καφέ, το ρόφημα θα ξεκινήσει να αφρίζει. Αυτό το φαινόμενο είναι πιο εύκολα ορατό κατά τη διάρκεια του dripping, καθώς η μέθοδος του french press επιτρέπει στον καφέ να έρθει σε επαφή με το νερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία;

Η διαδικασία της εξαέρωσης (degas) μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως και μέρες, ανάλογα με το ψήσιμο του καφέ. Όπως κάποια φαγητά, που η γεύση τους είναι καλύτερη τη δεύτερη μέρα παρά την πρώτη, έτσι και πολλά είδη καφέ χρειάζονται χρόνο, ώστε η γεύση τους να φτάσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Άλλοι πάλι είναι έτοιμοι για χρήση την επόμενη μέρα!

Πολλοί παρεξηγούν αυτήν την έννοια, νομίζοντας ότι όσο περνάει ο καιρός ο καφές μπαγιατεύει. Σε αυτή τη διαδικασία είναι πολύ σημαντική η σωστή αποθήκευση του καφέ, η οποία θα του επιτρέψει να εξελίξει το άρωμά του, χωρίς να χαλάσει.

 

Πηγή : www.barista.gr

Σχολιάστε ελεύθερα...