4 λόγοι που κάνουν το cupping σημαντικό για έναν barista

4 λόγοι που κάνουν το cupping σημαντικό για έναν barista

  

Aποκτήστε νέα οπτική γύρω από τον καφέ.

To cupping, η διαδικασία αξιολόγησης και σύγκρισης διαφορετικών ποικιλιών που είναι γνωστή κι ως γευσιγνωσία του καφέ, δεν απευθύνεται μόνο στους roasters, αλλά και σε κάθε barista που θέλει να γνωρίσει όλα τα μυστικά που μπορεί να κρύβει ένας κόκκος καφέ!

Εάν αναρωτιέσαι αν πρέπει να λάβεις κι εσύ μέρος σε ένα cupping session ή σε ένα σεμινάριο γευσιγνωσίας, αλλά δεν είσαι σίγουρος/η τι ακριβώς θα σου προσφέρει, δες παρακάτω τέσσερις λόγους που καθιστούν το cupping μια απαραίτητη εμπειρία για όσους θέλουν πραγματικά να εντρυφήσουν σε όσα κάνουν έναν καφέ μοναδικό.

1.Θα αποκτήσεις μια νέα οπτική γύρω από τον καφέ

Μπορεί να φτιάχνεις έναν εκπληκτικό espresso ή να παίζεις στα δάχτυλα τις διάφορες μεθόδους brewing, αλλά ξέρεις γιατί κάθε ποικιλία καφέ σου δίνει διαφορετικά γευστικά και αρωματικά αποτελέσματα στο φλιτζάνι; Σε ένα σεμινάριο cupping, θα μάθεις ποιες είναι οι βασικές γεύσεις και τα αρώματα που χαρακτηρίζουν έναν καφέ, αλλά και πώς το καβούρδισμα και οι λοιπές διαδικασίες επεξεργασίας οδηγούν στη δημιουργία ενός συγκεκριμένου γευστικού και αρωματικού προφίλ.

2.Θα δοκιμάσεις και θα αξιολογήσεις speciality καφέδες

Η γευσιγνωσία στον χώρο του speciality καφέ είναι μια εμπειρία που αφυπνίζει τις αισθήσεις. Δοκιμάζοντας εκλεκτούς καφέδες από διάφορα μέρη του κόσμου και συγκρίνοντας τα χαρακτηριστικά τους, θα εκπλαγείς από την ποικιλία των γεύσεων και των αρωμάτων. Γνωρίζοντας σε βάθος τα χαρακτηριστικά διαφόρων ποικιλιών, θα σε βοηθήσει επίσης στο να μπορέσεις να δημιουργήσεις δικά σου speciality blends που θα σου δίνουν το αποτέλεσμα που επιθυμείς. 

3. Θα μάθεις τι πραγματικά σημαίνει η προέλευση ενός καφέ

Τι κάνει έναν καφέ από την Κένυα να διαφέρει από μια ποικιλία που μας έρχεται από τη Τζαμάικα; Η προέλευση ενός καφέ συνήθως οδηγεί στη διαμόρφωση συγκεκριμένων γνωρισμάτων, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δυο καφέδες που προέρχονται από την ίδια χώρα δεν μπορούν να διαφέρουν ριζικά. Όσο καλύτερα γνωρίζει κανείς τους καφέδες του κόσμου μέσα από το cupping, τόσο πιο εύκολο είναι να «χτίσει» ένα σύστημα αναφοράς, το οποίο μπορεί να εμπλουτίζει με κάθε νέο καφέ που δοκιμάζει. Και το καλό με τον κόσμο του καφέ είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να βαρεθείς να ανακαλύπτεις νέα αρώματα και ξεχωριστές γεύσεις.

4.Θα ανταλλάξεις απόψεις με άλλους λάτρεις του καφέ

Το cupping έχει κοινωνικό χαρακτήρα! Παρότι μπορείς να το κάνεις και μόνος στο σπίτι, το cupping είναι μια ομαδική διαδικασία, όπου οι συμμετέχοντες συγκρίνουν τις παρατηρήσεις και τις σημειώσεις τους και μοιράζονται τη γνώμη και τις σκέψεις τους. Έτσι, έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους που αγαπούν τον καφέ όσο κι εσύ, εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου και ενισχύεις παράλληλα το βιογραφικό σου!

Πηγή : www.barista.gr

Σχολιάστε ελεύθερα...