facebookpixel
Τι είναι τελικά το metaverse?
1/11/2021

Τι είναι το metaverse?

Τι είναι τελικά το metaverse?

Είναι μια λέξη που ακούγεται συχνά, μετά την ανακοίνωση του Mark Zuckerberg ότι αλλάζει το όνομα της εταιρίας Facebook σε Meta, με σκοπό να αντικατοπτρίσει τη στροφή της στην ανάπτυξη του metaverse. Τι είναι όμως το metaverse?

Είναι μια ιδέα που έχει ακουστεί πολλές φορές και με πολλά διαφορετικά ονόματα. Κατά βάση είναι ένας εικονικός κόσμος, όπου ο καθένας θα μπορεί να δουλέψει, να διασκεδάσει, να μάθει και να επικοινωνήσει με φίλους, συνεργάτες και οικογένεια.

‘Όπως είναι φανερό από την ομιλία του κ Zuckerberg (https://www.youtube.com/watch?v=gElfIo6uw4g) η εταιρία εδώ και καιρό επενδύει σε VR (Virtual Reality) και AR (Augmented Reality) εργαλεία, τόσο υλικού όσο και λογισμικού και σκοπεύει να επενδύσει ακόμα περισσότερα στα επόμενα χρόνια στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών.

Η λέξη metaverse υπάρχει από το 1992. Στο βιβλίο Snow Crash του Neal Stephenson (https://en.wikipedia.org/wiki/Snow_Crash) , ο ήρωας δουλεύει ως πιτσαδόρος την ημέρα και VR υπερήρωας τη νύχτα σε έναν online κόσμο που ονομάζεται… Metaverse! Την ιδέα του εικονικού κόσμου την έχει παρουσιάσει ακόμα πιο παλιά ο συγγραφέας William Gibson το 1982 στο κλασικό βιβλίο του είδους, Neuromancer (https://en.wikipedia.org/wiki/Neuromancer), όπου αποκαλούνταν cyberspace.

Ένας αρχικός ορισμός λοιπόν για το Metaverse είναι ότι πρόκειται για έναν εικονικό κόσμο από διασυνδεδεμένες συσκευές και εφαρμογές.  Ένας κόσμος όπου είτε με VR είτε με AR είτε και με τίποτα από αυτά θα μπορεί κάποιος να συναντηθεί με φίλους για να μιλήσει, να παίξει, να δει μια ταινία, να δει φωτογραφίες, να ακούσει μουσική ή και να περιηγηθεί σε εικονικά ή και πραγματικά τοπία. Θα μπορεί επίσης να συναντηθεί με συνεργάτες για να δουλέψει εξ’ αποστάσεως, να πουλήσει αλλά και να αγοράσει αγαθά και υπηρεσίες.